Van jó újságírás

A jó újságírás a rossz újságírás ellentéte.

„A média hatalmáról való beszéd sokszor eltúlzott, és elsősorban politikusok szeretik emlegetni. A médiának valójában nincs szüksége nagyobb hatalomra és szabadságra, mint amennyi egy közrendőrnek van, aki leint egy gyorsan hajtó magas rangú állami vezetőt és hatalmában áll büntetést kiszabni rá, esetleg azt mondani, hogy »engem nem érdekel, ki maga, itt akkor is csak ötvennel lehet menni«. Azaz a saját feladata körében van hatalma döntést hozni, tisztségekre, befolyásra való tekintet nélkül. (Egy demokrácia minőségét valószínűleg jól lehetne mérni az ilyen esetben visszavonulót fújó vagy a büntetést így is kiszabó rendőrök arányán – egy ilyen statisztika valószínűleg igen elszomorító képet mutatna.) Ez nem nagy hatalom, épp csak annyi, amennyi alapvetően szükséges mindenki számára a saját munkája minőségi végzéséhez. Kell azonban hozzá az ezt garantáló jogszabályok mellett a rendőrség – ideális esetben létező – függetlensége és testületi integritása, és az egyén számára a tudat, hogy nem érheti retorzió, ha a szakmája szabályai szerint jár el, mert mellette állnak a jogszabályok, a kollégái és a társadalom ítélete is. Ennyire van szüksége a sajtónak is.

Az elfogultság persze nem száz százalékig szűrhető ki az újságírói munkából. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy végül mennyi marad belőle.

Olyan ez, mint az ivóvízben lévő arzén.

Magyarországon köztudomásúan szinten mindenhol tartalmaz az ivóvíz valamennyi arzént, Csongrád megyében a legtöbbet. Nem mindegy azonban, hogy mennyi arzén van a vízben. Az egészségügyi határérték (egyébként 0,01 mg/L) alatt a fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.

A sajtó elfogultsága is ilyen: teljes egészében nem szüntethető meg, de szabályokkal az egészségügyi határérték alatt tartható.

A függetlenség nem azt jelenti, hogy nem gondolunk semmit a világról. Jelenti viszont azt, hogy személyes érdekeinket és meggyőződéseinket alárendeljük egy adott szakma szabályainak és ethoszának. Álláspontunkat, javaslatainkat, gondolatainkat, ítéleteinket nem érdekek, hanem átlátható normarendszer szerint alakítjuk ki. Az újságírás szakmai szabályai nagyrészt arra irányulnak, hogy a mindenkiben meglévő személyes elfogultságokat, kulturális, szociológiai, hitbéli meghatározottságokat minél inkább kiszűrje és a tények próbájának vesse alá. Ilyen szabály a tények ellenőrzése, a tények és a vélemények elválasztásának elve, az egyenlő mérce alkalmazása, minden releváns fél meghallgatása.

Visszautalva a hasonlatra a közrendőrről: hogy a gyorshajtás gyorshajtás legyen, függetlenül attól, hogy ismert politikus, csinos nő, udvariatlan bunkó vagy kedvelt szomszédunk követte-e el."

Forrás: Weyer Balázs: Hogyan mentsük meg a sajtót, hogy az megmenthessen minket? A szabad média anyagi és intézményi környezetének kiépítése. In: Hegymenet - Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon. Szerk.: Jakab András - Urbán László. Budapest, 2017.

Ahogy vannak jó rendőrök, úgy vannak jó újságírók is. Akik jó újságírást művelnek.

Milyen a jó újságírás? Katt ide.